Durerea in gat la copii: simptome, tratament si preventie
Durerea de gat la cei mici e o problema destul de des intalnita si, de obicei, nesemnificativa. Insa, cand apare, poate da batai de cap copiilor, afectandu-le joaca si zambetul. In acest articol, vom descoperi ce cauzeaza durerea de gat, o sa vedem ce putem face pentru a-i ajuta pe cei mici sa se simta mai bine si cum putem preveni asemenea momente neplacute.
Care sunt cauzele durerii de gat?
Durerile de gat pot avea diferite cauze, dintre care enumeram:
Infectii virale
Virusul corona, rinovirusul, adenovirusul, virusul gripal si paragripal sunt cei mai frecventi agenti etiologici si se prezinta de obicei ca o raceala comuna.
Pe langa durerea in gat, copilul dumneavoastra poate prezenta si alte simptome precum:
- nas care curge
- tuse
- dureri musculare
- febra (de regula sub 39 grade Celsius)
- diaree
Simptomele sunt in general usoare si trec de la sine in jur de 10 zile. In acest timp, se recomanda repaus si hidratare, iar pentru a ameliora manifestarile, se pot utiliza suplimente alimentare naturale.
Infectii bacteriene
In randul copiilor poate aparea destul de frecvent infectia cu streptococ.
Este mai probabil sa fie o infectie bacteriana daca exista febra si nu exista rinoree sau tuse. Uneori, copiii cu faringita streptococa vor avea, de asemenea, dureri de cap, dureri de stomac si o eruptie cutanata, rosie, punctiforma, precum si o voce modificata. Daca suspectati ca micutul ar putea afea infectie bacteriana, va recomandam sa consultati medicul, pentru un diagnostic sigur si tratament adecvat.
Alergii
Durerea in gat poate fi asociata cu alergiile, mai ales atunci cand nasul infundat duce la respiratia pe gura, ceea ce duce la uscaciunea gurii. Poate fi greu sa faci diferenta dintre alergii si o viroza. Daca durerea in gat este usoara si este insotita de nas infundat, stranut si niste mancarimi la ochi, exista sanse sa fie alergii. Daca nu sunteti sigur, consultati medicul.
Iritanti care sunt inhalati sau inghititi
Expunerea la substante iritante din aer, cum ar fi poluarea aerului, poate provoca dureri in gat - la fel ca inghitirea a orice lucru care irita gatul, cum ar fi acizii. Asigurati-va ca nu lasati lucrurile periculoase la indemana copilului dumneavoastra.
Reflux gastroesofagian
Cand acidul ajunge in esofag, poate cauza durere in gat. In csazul in care copilul dumneavoastra are probleme cu dureri de stomac si/sau arsuri la stomac asociate cu durerea in gat, aceasta poate fi cauza. Discutati cu medicul dumneavoastra despre asta.
Ce tratament se recomanda in caz de durere in gat?
Tratamentul poate fi diferit in functie de cauza durerii, de simptome si de starea copilului. De exemplu, in cazul unei infectii bacteriene precum faringita streptococica, poate fi necesara administrarea de antibiotice sub supravegherea medicului.
In general, repausul si hidratarea corespunzatoare sunt adesea recomandate pentru a sprijini recuperarea organismului. Anumite produse naturale precum ceaiurile de plante, gargarismele cu apa sarata calduta sau mierea, pot aduce alinare si pot ajuta la reducerea simptomelor. In cazul durerii intense si a febrei, pot fi administrate medicamente pentru copii.
Medicamente
- suspensii orale cu ibuprofen sau paracetamol
- spray-uri de gat cu antiinflamatoare
- produse homeopate pentru stari gripale
Suplimente alimentare
- spray-uri de gat
- comprimate de supt
- sirop
- pliculete naturale
Cand se recomanda consultarea unui medic?
Se recomanda sa consultati medicul in cazul in care:
- Copilul dumneavoastra a fost in contact cu cineva cu faringita streptococa sau daca a avut in trecut aceasta infectie.
- Durerea in gat dureaza mai mult de cateva zile si nu cedeaza la tratamentul obisnuit sau la masuri de ingrijire la domiciliu.
Cand poate reprezenta o urgenta durerea de gat?
In cazuri foarte rare, durerea in gat poate reprezenta o urgenta medicala. Mergeti la cea mai apropiata sectie de urgente sau sunati la 112 cand copilul dumneavoastra prezinta:
- probleme cu respiratia.
- probleme la inghitire.
- o febra mare care nu scade cu ibuprofen sau paracetamol, ori daca prezinta somnolenta neobisnuita.
- dificultati in miscarea gatului.
Cum se poate preveni aparitia durerii de gat?
Pentru a ajuta la prevenirea infectiilor care pot provoca dureri in gat, este intotdeauna o idee buna ca micutul dumneavoastra:
- sa isi spele mainile in mod regulat (sau sa utilizeze un dezinfectant);
- sa evite sa isi atinga fata (mai ales ochii, nasul si gura), pentru a reduce riscul de transfer al microbilor;
- sa evite contactul cu alte persoane ce prezinta simptome de raceala si gripa.
Concluzii
Durerea de gat apare destul de frecvent la copii si de cele mai multe ori nu reprezinta motiv de ingrijorare. Este important sa intelegem cauzele si sa adoptam masuri pentru a o ameliora. Totodata, evitarea expunerii la persoanele bolnave si mentinerea unei igiene optime pot ajuta la prevenirea acestor episoade neplacute. Daca durerea persista, e bine sa consultam medicul pentru a ne asigura ca micutii nostri primesc ingrijirea potrivita si ca se mentin sanatosi.
Bibliografie:
- aboutkidshealth.ca - Sore throat and tonsillitis
- health.harvard.edu - The sore throat checklist: What parents need to know
Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.